torstai 17. marraskuuta 2016

Ihmeelliset puutarhat I - Yhteisen blogin aloitus

Yhteiset kokemukset ja ajatukset parimentoroinnista - yhteisen blogin kirjoittaminen loppuraportiksi, I osa

Parimentoroinnin blogiratkaisuna otettiin käyttöön mentorin jo ennalta luoma blogi, johon hän antoi aktorilleen käyttöoikeudet. Asiasta keskusteltiin heti ensimmäisessä parimentorointi-istunnossa ja tähän blogimuotoon päädyttiin yhteistuumin.

Mentorin ja aktorin vuorovaikutteisesti rakennetut tekstiosuudet erottuvat mentorin muista blogiteksteistä niin otsikollaan (Ihmeelliset puutarhat) kuin raikkaalla tulppaanien kuvalla. Ratkaisun kautta lukija pystyy hahmottamaan kokonaisuuden eri osat ja mentori-aktori polulla otetut askeleet. 




Kuten puutarha, myös mentoroinnin prosessi on suunniteltu, yhdessä rakennettu ja rajattu kokonaisuus. Puutarhan tavoin mentorointi koostuu useista eri elementeistä. Maaperä kuvaa sitä aluetta, josta käsin prosessiin osallistutaan ja niitä lähtökohtia, joista käsin prosessia työstetään eteenpäin ja mihin tavoitteisiin sillä pyritään. Kasvillisuus on puutarhan kohdalla lajien määrä, mentoroinnissa kasvillisuutena voidaan nähdä digivälineiden monipuolisuus ja huikeat mahdollisuudet. Sääolosuhteet, kuten tuulinen sää ja sateet voidaan nähdä mentorointiprosessissa koettuina epäonnistumisina mutta myös elinvoimaa lisäävinä tekijöinä. Erilaiset tiet ja polut puutarhan kauneuden keskellä ovat mentorointiprosessissa niitä askelia, joita mentori ja aktori yhdessä ottavat kulkiessaan polkuaan eteenpäin.

Puutarha on mentorin ja aktorin yhdessä sopima metafora ja se päästää niin lukijan kuin mentorin sekä aktorin luovuuden valloilleen.

Ensimmäinen mentorointi-istunto viitoitti bloggauskeskustelun ohella myös viestinnän tietä. Ajatukset koottiin tapaamisen aikana Padlet-alustalle tauluksi, joka päätettiin jakaa blogiin sekä ilmentämään keskustelussa sivuttuja asioita että osoittamaan tutustumista digivälineisiin. Ensimmäinen puutarhan kasvi on siis puhjennut kukkaan! Tuulta puutarhaamme toi Internet-yhteyden mukanaan tuomat haasteet, joiden puitteissa alun alkaen suunniteltu Skype-istunto vaihtui perinteisiin tapoihin keskustella kahvin äärellä.


Kuva Padletista, jota käyettiin yhteisenä työalustana. Kuvakaappaus Päivi Dahl.

Tuleville mentorointi-istunnoille asetettiin tavoitteeksi tutustua puutarhan muihinkin kasveihin eli pyrimme tutustumaan ja analysoimaan erilaisten digivälineiden käytettävyyttä eMentorointiin. Vaarana tässä on, että kasvin varsi jää ohueksi, jos lannoitusannos kasville on vääränlainen. Tällä tarkoitan, että istuntojen sisältö saattaa hukkua tai jäädä vähäiseksi uuteen digivälineeseen tutustumisen yhtäaikaisten haasteiden kanssa. Haasteita siis riittää puutarhan suunnittelussa ja hoidossa - mutta olemme ne valmiit kohtaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti